Segítség kéktúrázóknak az odautazásban és hazajutásban

Kéktúra Logisztika

Kéktúra Logisztika

OKT17 Börzsöny: Nagymaros-Nógrád

2024. május 09. - Mávaut

Budapesthez közeli, látványos, kihívásokkal teli útvonal. A Csóványos megmászása egy egész napos program, ehhez Kisinóc és Nógrád között (20,5 km) nincs is értelmes kiszállási pont. Az út másik fele, a Nagymaros-Kisinóc szakasz is 20,5 km, szintén kényelmesen letolható egyben, és logisztikailag is jó. De a Dunakanyarba talán érdemes rövidebb szakaszokra is elugrani, sőt, akár körtúrázni is lehet a kéktúrán, amit máshol az országban aligha.

Nagymaros (mint település) a Nyugati pályaudvarról óránként (minden óra :08-kor) induló Z70 vonatokkal érhető el, 40 perc alatt. A kéktúrázáshoz a „Nagymaros-Visegrád” vasúti megállóhelyen kell leszállni, nem pedig Nagymaros állomáson! Nagymaros-Visegrád vasútállomás elérhető egyes nemzetközi vonatokkal is, például az egész nap páratlan óra 30-kor Pozsony-Prága felé induló „Metropolitan EuroCity” vonatokkal, valamint a 8:12-kor induló Báthory EC-vel. (A kóbor apácák megzavarása érdekében a 9:30-kor induló vonat neve nem Metropolitan, hanem Hungária EC). Ezen a vonalon minden EC vonatra fel lehet szállni belföldi utazásra, a belföldi tarifák, bérletek, napijegyek is érvényesek, pótjegyet sem kell váltani, ne ijedjünk meg a cseh, szlovák, lengyel kocsiktól. A kéktúra bélyegző a Budapest irányú peronon van, tehát aki Budapest felől érkezik, annak át kell mennie a másik oldalra. Nagymaros-Visegrádról Budapest felé minden óra 11-kor indul a Z70-es (Nyugati érkezik :54), de kétóránként jön EC vonat is, menetrend szerint páros óra 48-kor, de ezek szoktak jelentősen késni. Ezeken felül a túrázás szempontjából ideális időszakokban (délelőtt kifelé, délután befelé) néha jönnek mentesítő G70-es vonatok, ezek is megállnak Nagymaros-Visegrádon, és Vác és Budapest között is néhány helyen.

Nagymaros település azon kevesek közé tartozik, ami Volán járattal nem érhető el, illetve a közigazgatási területe szélén van csak egy Volán megálló, de az messze van mindentől, szóval ide csak vonattal. Vagy persze hajóval, vagy komppal, ez is egy lehetőség, aki nem siet, de élményutazásként szeretne Nagymarosra eljutni, nézzen ennek utána a Mahart oldalán.

attekinto_nagymaros-nograd.png

Nógrád (mint település) vasútállomása a szakasz másik vége. Ez is könnyen elérhető a Nyugati pályaudvarról, Vácig célszerűen ugyanúgy a Z70-es vonattal érdemes indulni (minden óra 08-kor), Vácon kell átszállni a „kispiros” Bz motorvonatokra, melyeknek S750 a jelzése. A Z70-es Vácra Budapest felől minden óra 32-kor érkezik, az S750-es Vácról Diósjenő, Drégelypalánk, vagy Balassagyarmat végállomás felé minden óra 38-kor indul, következő óra :17-re ér Nógrádra. Tehát a Nyugatiból bő egy óra az út. Visszafelé minden óra 40-kor indul a kispiros, következő óra 22-re érkezik Vácra, és 28-kor indul a Z70-es zónázó Budapest felé, és 54-re ér a Nyugatiba).

Nógrád vasútállomás elérhető a 331-es számú Vác-Nógrád-Rétság autóbuszvonalon is, a vonatnál ritkábban, de jellemzően a vonattal éppen ellentétes félórában. Annyi előnye van a busznak, hogy ha a túra elején/végén még megnéznénk a helyi várat is, akkor utána/előtt nem kell visszasétálni a vasútállomásra, hanem a faluban fel lehet szállni a buszra. Vácon az autóbuszállomás kb. 5 perc a vasútállomástól.

Egy szó mint száz, a szakasz mindkét vége könnyen és sűrűn elérhető vonattal.

Lássuk a kiszállási pontokat!

Nagymaros nem csak kiinduló, hanem kiszállási pont is lehet. Kevés olyan szakasz van a kéktúrán, ahol könnyen lehet körtúraként teljesíteni, de itt teljesen reális, hogy Nagymarosról a K+ jelzésen legyőzzük a szintet Kövesmezőig, és onnan vissza Nagymarosra a kéken, a Szentmihály hegyi Juliánus kilátót érintve. Az így egy combos 8 km, gyerekekkel is vállalható, Nagymaroson a jutalom-cukrászdázásra is van lehetőség. Egyszóval Kövesmező egy jó kiszállási és újrabeszállási pont.

okt17_nagymaros_kortura.png

Törökmező egy turistaközpont, sokmindent lehet itt csinálni, egyetlen hibája a helynek, hogy bár autóval jól megközelíthető, tömegközlekedés közvetlenül nem érinti, de a kb. 2 kilométerre lévő Törökmezei turistaház bej. út autóbuszmegállóhelyen megállnak 350-es és 353-as autóbuszvonal járatai. Ezek Kismaros vasúti megállóhelynél csatlakoznak a Z70-es vonatokhoz, tehát a Nyugatiból 08-as indulású Z70-es vonatok 56 perc alatt lehet elérni a közeli buszmegállót, de ezek a buszok nem járnak óránként, sőt, ráadásul munkanapokon és hétvégén is eltérő a menetrend, de erre Kóspallag, Kisinóci turistaháznál térek ki.

A Kisinóci turistaház nagyon adja magát szakaszolási pontnak, kiszállási és beszállási (vagy éjszakai szállási) pontnak, mert a bő 40 kilométeres OKT17 szakasznak ez a közepe, és innen keletre a következő reális kiszállási pont a szakasz vége, Nógrád. A turistaház másfél km séta a Kóspallagi buszfordulótól (templomtól), ezért érdemes igénybe venni a célzottan a turisták igényei szerint közlekedő autóbuszokat, mert azok feljárnak a Kisinóci turistaházhoz. A Nyugatiból 8:08-kor induló Z70-eshez csatlakozik Kismaros vasúti megállóhelyen a (szombaton 353-as, vasár- és ünnepnap 350-es számú) autóbusz, mely 8:55-kor indul, és 9:17-kor áll meg a turistaháznál. A menetrend ritka, de például hétfőtől szombatig 1 órával előbb, hétfőtől péntekig 1 órával később is van járat, de az csak a faluig közlekedik. Viszont hétvégén két órával később (tehát 10:08-as Nyugatis indulással, 10:55-ös kismarosi továbbindulással, 11:17-es kisinóci érkezéssel) van még egy 353-as járat a turistaházig. Hasonlóan feljár a turistaházhoz a Kismarosról hétvégén 14:55-kor, és tavasztól őszig hétvégén 16:55-kor induló busz, de elsősorban azért, hogy visszafelé lehozza az utasokat. Indulási időpontok tehát a Kisinóci turistaháztól Kismarosra hétvégén: 9:37, 12:37, 15:37, 17:37*, az utolsó* csak a nyári időszámítás alatti hétvégeken. Ezeken felül csak kora reggel és késő este van busz a faluban hétvégén, munkanap viszont nagyjából 2-3 óránként, de munkanap egyik sem érinti a turistaházat. Itt tehát érdemes jó előre tervezni, itt bizony nincs óránkénti buszközlekedés.

csovanyos.png

A Nagy-hideg-hegy is lehetne éppen kiszállási pont, ha ott van szállásunk, vagy szerzünk transzfert. Idáig vezet autóval járható út, de csak engedéllyel használható, azaz személygépkocsival ugyan meg lehet közelíteni a Nagy-hideg-hegyet, csak többnyire nem szabad. A Cseresznyefa-parkolóig lehet legálisan feljutni, Királyrét felől.

A Csóványosról nézve kiszállási pont lehet még Diósjenő, ahol van rendszeres tömegközlekedés, viszont Királyházán ilyenre ne számítsunk.

Királyrét lehet még kiszállási-beszállási pont, ha például valamiért ránksötétedne Nógrád felé ereszkedve, onnan kisvonat (szezonálisan változó gyakorisággal) és 352-es menetrend szerinti busz (hétvégén kétóránként 19:45-ig) jár Kismarosra (munkanap még ritkábban, az utolsó 20:35-kor). Délelőtt Királyrét felé a buszok Kismarosról nagyjából kétóránként, :50-kor indulnak, egyes járatok Váctól/Vácig közlekednek 351-es számmal.  

A térségben közlekedő autóbuszok kis kapacitásúak, és jó időben, vagy rendezvényekkor hirtelen sok utas tud megjelenni. Aki csoportos utazást szervez, mindenképpen jelezze – lehetőleg 14 nappal előre - a megfelelő csatornákon, itt például a 06/1-209-8086 telefonszámon.

Ha valaki esetleg nem tudna választani az általánosan elérhető jegyek és bérletek között, annak a Dunakanyar napijegy (vagy annak családi változata) is kedvező megoldás lehet, érdemes utánanézni, mert buszra+vonatra, és egyes verziók hajóra is érvényesek. 

Autóval nem vagyunk sokkal előrébb, mint tömegközlekedve, egyedül a Cseresznyefa parkoló az, ameddig beljebb lehet menni autóval a Börzsönybe, mint tömegközlekedéssel, de onnan még odébb van a Nagy-hideg-hegy. Mindenképpen Vác felől lehet elérni a kiszállási pontokat, ott, vagy a szakasz két végpontján érdemes hagyni az autót, esetleg vagy Kismaroson.

A bejegyzés trackback címe:

https://kekturalogisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr4818399749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása